🗓 24.3.2021 👤 Laura Wittmann 👌 Yksinkertaisesti

Tee hilloa itse

Marmelade selber machen – Obstverwertung und eine schöne Geschenkidee.

Tee hilloa itse

Sadonkorjuuaika lähestyy hitaasti, ja sen myötä loppukesän hedelmätulva. Omenat, päärynät ja luumut, monien muiden hedelmien ohella, ovat kypsiä ja roikkuvat suuria määriä puissa ja pensaissa - valmiina syötäväksi. Mutta kukaan ei voi syödä sitä kaikkea kerralla. Kysymys kuuluukin: mitä teet kaikille puutarhan hedelmille? Yksi monista vastauksista on: hilloa! Tässä artikkelissa opit, miten voit valmistaa omaa hilloa ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tärkein ainesosa: hedelmät

Hilloa varten tarvitset valitsemasi hedelmät. Varmista, että käytät täydellisessä kunnossa olevia hedelmiä - tämä pidentää hillon säilyvyyttä. Hedelmät on parasta puhdistaa ensin huolellisesti ja poistaa kaikki osat, joiden ei pitäisi päätyä hilloon, kuten siemenet, kuori tai varret. Jos sinua häiritsevät pienet siemenet, kuten herukat tai vadelmat, voit puristaa hedelmät hyvin ohuen siivilän läpi. Suuret hedelmät voidaan leikata paloiksi, raastaa tai soseuttaa.

Hedelmät ja niiden pektiinipitoisuus

Jokaisessa hedelmässä on luonnollista pektiiniä. Pektiini tekee hedelmästä hyytelöä eli antaa sille sen tyypillisen koostumuksen. Mitä enemmän hedelmä sisältää pektiiniä, sitä helpommin hillo hyytyy. Hedelmiä, joiden pektiinipitoisuus on korkea, ovat esimerkiksi: Mustikat, omenat, kvittenit, sitrushedelmät, karviaiset ja mustaherukat. Päärynöiden, vadelmien, luumujen, aprikoosien, oratuomen ja punaherukoiden pektiinipitoisuus on keskinkertainen. Ananaksissa, mansikoissa, viikunoissa, kirsikoissa, bergamansikoissa ja viinirypäleissä on vain pieniä määriä kyseistä ainetta. Voit siis edistää hyytelöitymisprosessia pelkästään hedelmävalinnalla.

Hillon makeuttaminen

Sokeri tekee hillosta makeampaa ja myös säilöö sitä. Voit tietysti jättää sokerin myös kokonaan pois, mutta se lyhentää säilyvyyttä huomattavasti.
Hillon valmistukseen on olemassa erityinen sokeri - säilöntäsokeri. Tämän sokerin sisältämä pektiini tukee hedelmämassan hyytelöitymisprosessia, kun se keitetään. Tämä tarkoittaa sitä, että riippumatta hedelmätyypistä ja sen luonnollisesta pektiinipitoisuudesta hyytelösokeri saa seoksen hyytelöitymään. Hyytelöivää sokeria on saatavana eri lajikkeita, jotka eroavat toisistaan pektiini-pitoisuudeltaan. Pakkauksen ohjeiden mukaan hedelmien ja sokerin suhde hillon valmistukseen on 1:1, 2:1 tai 3:1.
Jos sinulla on vain tavallista taloussokeria, voit silti keittää hilloa
.
Keitä hilloa, kunnes hedelmien pektiini tekee siitä hyytelöä. Tämä toimii parhaiten hedelmien kanssa, joiden pektiini-pitoisuus on korkea.
Hyytelöitymisprosessia on mahdollista tehostaa käyttämällä tiettyjä ainesosia: Käytä lisäksi pektiiniä tai muita hyytelöimisaineita, kuten agar-agaria, guarkumia tai pellavansiemenrouhetta. Myös pieni lime- tai sitruunamehu voi auttaa.
Voit muuten käyttää sokerin sijasta makeuttamiseen myös hunajaa, ksylitolia, erytritolia tai vaahterasiirappia .



DIY: Perusresepti säilöntäsokerilla

Olet valmistanut 500 g valitsemiasi hedelmiä ja ostanut säilöntäsokeria - sitten voit aloittaa. Laita hedelmät kattilaan pakkauksen ohjeiden mukaisen sokerimäärän kanssa. Keitä hedelmäpalojen ja säilöntäsokerin seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes siitä tulee sose. Kypsennysprosessi ei saa kestää liian kauan, jotta väri ja maku eivät häviä. Kun seos tippuu lusikasta ja on melko paksua, voit kaataa sen suoraan sopiviin purkkeihin ja sulkea kannet. Suosittelemme, että täytät purkit ääriään myöten hillolla, jotta purkkiin jää mahdollisimman vähän bakteereja ja pöpöjä. Kun kansi on suljettu, käännä hillopurkki ylösalaisin ja anna sen seistä noin puoli tuntia. Näin kuuma massa painaa jäännösilmaa ylöspäin ja se säilyy.
Idea: Kokeile tätä perusreseptiä, jossa on 300 g omenoita, 200 g päärynöitä, säilöntäsokeria (suhde hedelmiin riippuu lajikkeesta) ja kuivattuja goji-marjoja.

DIY: Hilloa psylliumkuorilla

Tässäkin tapauksessa tarvitset 500 g valitsemaasi hedelmää, jonka valmistat ja leikkaat. Tarvitset myös 2,5 teelusikallista psylliumin kuorijauhetta (valinnainen: jauhaa psylliumin kuoret tehokkaassa tehosekoittimessa) ja kahden limetin mehua - sokeria tai makeaa vaihtoehtoa, jos haluat. Keitä hedelmät kattilassa ja anna niiden kiehua noin 5 minuuttia. Sekoita sitten psylliumkuorijauhetta ja sitruunamehua (ja valinnaista makeutusainetta) noin 1 minuutti, kunnes seos alkaa sakeutua. Kaada purkkeihin ja jatka kuten perusreseptissä säilöntäsokerin kanssa.
Idea: Kokeile tätä reseptiä luumujen, kanelin, vaahterasiirapin ja saksanpähkinöiden kanssa - herkullista!

DIY: Hillo guarkumin kanssa - ilman lämmitystä

Hilloa keittämättä sitä? Se on mahdollista! Guarkumin etuna on, että se sitoo myös kylmiä ainesosia. Hilloa varten sinun tarvitsee vain sekoittaa ainekset keskenään. 500 grammaan hedelmää tarvitaan reilut 10 ml limettimehua ja noin 4 g guarkumia. Soseuta valmistetut hedelmät yhdessä limen mehun kanssa hienoksi tahnaksi. Lisää guarkumi pala palalta ja sekoita uudelleen. Guarkumilla on sitova vaikutus ja se takaa oikean koostumuksen. Jos haluat hilloosi paloja, voit sekoittaa ne nyt. Juuri noin! Tämä resepti soveltuu välittömään kulutukseen, sillä tämä hillo ei säily yhtä kauan kuin säilötty versio. Pidä se siksi jääkaapissa.
Idea: Miten olisi mirabellin ja vaniljan sekoitus?

Muita ainesosia: Mausteet, superfoodit ja co

Teoriassa ja käytännössä voit kokeilla kaikenlaisia hilloyhdistelmiä. Mausteet, kuten inkiväärijauhe, vanilja, kaneli, neilikka tai muskottipähkinä, voivat auttaa. Superfoodeja, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä voidaan myös sekoittaa joukkoon ruoanvalmistuksen aikana. Yrtit ja kukat antavat myös tavallisille hilloille aivan erityisen säväyksen. Esimerkiksi sitruunamelissa, rosmariini, salvia, timjami, basilika, laventeli, limenkukka tai ruusun terälehdet ovat sopivia. Muutama tippa leivonta-aromia voi myös maustaa hillosi. Entä karvasmanteli tai rommi?
Jos olet innokas kokeilemaan, voit myös sisällyttää vihanneksia makeisiin hilloresepteihin. Tähän sopivat porkkanat, kurpitsa tai kesäkurpitsa.

Vastaavat tuotteet