Tilaa uutiskirjeemme ja saat 5% alennuskoodin seuraavaan tilaukseesi!
🗓 16.7.2019 👤 Laura Wittmann

Sushi - tee se itse

Tämä artikkeli auttaa sinua tekemään ensimmäisen sushisi itse. Annamme myös muutamia ideoita, joilla voit piristää makiasi.

Sushi - tee se itse

Ensinnäkin: kaikki riisi ei sovi sushiin. Erityisesti tärkkelyspitoinen riisi tekee siitä tahmeaa, eivätkä sushirullat hajoa helposti.

Mitä sushi on?

Japanissa sushi on kylmää ja hapatettua riisiä, joka yleensä täytetään tai päällystetään kalalla. Riisimurut voivat sisältää myös vihanneksia, kananmunaa tai merilevää. Nykyään on olemassa myös monia sushiannoksia, joissa on lihaa. Ainesosat voivat vaihdella, mutta myös kylmän pääruoan muoto on erilainen. Tunnetuimpia ovat riisirullat (maki) ja täytetyt riisipallot (nigiri). Tässä artikkelissa keskitymme pääasiassa maki-sushiin.

Mitä tarvitset?

Ennen kuin aloitat, suosittelemme käyntiä aasialaisessa ruokakaupassa. Susi-illan tärkeimmät perusainekset kannattaa ostaa etukäteen. Seuraavan luettelon lisäksi tähän kuuluvat myös sushirullausmatto ja syömäpuikot. Voit toki syödä sushisi myös haarukalla tai käsillä, jos sinulla ei ole kokemusta syömäpuikkojen käytöstä.

Sushiriisi

Riisi on niin sanotusti Sushin tärkein ainesosa. On parasta käyttää erityistä sushi-riisiä. Koska se on hyvin tahmeaa, voit muotoilla sitä helposti. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös pyöreäjyväistä riisiä, kuten nishikiä tai komea.

Riisi-etikka

Riisietikkaa käytetään riisin mausteena. Se sekoitetaan pieneen määrään sokeria ja suolaa ennen kuin se sekoitetaan riisiin. (Noin 100 ml riisietikkaa, 2 rkl sokeria ja hieman suolaa 500 g susi-riisiä kohti).
Jos unohdit riisietikan ostoksille, voit korvata sen valkoisen etikan ja soijakastikkeen seoksella. Voit myös käyttää omenaviinietikan ja valkoviinin yhdistelmää tai laimentaa valkoista balsamietikkaa vedellä.

Norin lehdet

Makin riisiä peittävä vihreä kerros on merilevää. Ne kuivataan ja puristetaan ohuiksi levyiksi.

Wasabi

Wasabi kuuluu ehdottomasti pöytään! Mausteista vihreää tahnaa levitetään sushi-palojen päälle ennen syömistä. Wasabia voi ostaa valmiina tahnana tai jauheena. Jauhemaiseen versioon tarvitsee vain sekoittaa hieman vettä, jotta se saa tyypillisen kermaisen koostumuksen.

Gari

Gari on marinoitua inkivääriä. Se maistuu makealta ja happamalta, ja sitä käytetään neutraloimaan eri riisipalojen välisiä makuja.

Soijakastike

Kuten wasabi, soijakastike on tarkoitettu lisämakuaineeksi. Sitä laitetaan pieneen kulhoon, johon sushipalat kastetaan ennen syömistä.

Seesaminsiemenet

Voit paahtaa seesaminsiemenet sushia varten itse tai ostaa niitä valmiiksi paahdettuina. Ne eivät ole pakollinen osa jokaista sushireseptiä, mutta ne tuovat makirullalle makua.

Valitsemasi täyte

Kalasushi on erityisen suosittua. Lohta, katkarapuja, tonnikalaa, ankeriasta, kalmaria, makrillia, rapujen lihaa, kaviaaria, simpukoita ja rapuja käytetään pääasiassa.
Tuoreus on erityisen tärkeää! Tämä johtuu siitä, että sushissa käytettävä kala on yleensä raakaa. Kala kannattaa tilata kalakauppiaalta etukäteen ja ilmoittaa, että sitä käytetään sushiin. Se kannattaa myös käsitellä samana päivänä ja huolehtia siitä, ettei kylmäketju rikkoudu. Jos raaka kala ei ole sinun juttusi, voit käyttää myös savustettua kalaa.
Lihan ystävät voivat myös käyttää kalan sijasta lihaa, kuten kanaa, naudan- tai sianlihaa.
Jotta sushisi maistuisi mahdollisimman monipuoliselta, voit lisätä kalan tai lihan lisäksi kasviksia. Erityisen suosittuja ovat porkkanat, (shiitake-)sienet, avokado, kurkku, retiisi tai kurpitsa. Sushirullassa voi käyttää myös tofua tai munakasta.
Muuten: Jos käytät puolet norilevystä ja peität sen vain yhdellä ainesosalla riisin lisäksi, tätä kutsutaan hoso-makiksi. Paksuja rullia, joissa on kokonainen leväarkki ja useita ainesosia, kutsutaan futo-makiksi. Sushimuotoja on myös monia muita - susiohjeissamme keskitymme vain hoso- ja futo-makiin:

Oman makirullan tekeminen

Ennen kuin aloitat: Älä masennu, jos ensimmäiset sushikokeilusi eivät suju niin kuin kuvittelit. Sushikokit käyvät Japanissa lähes kymmenen vuoden koulutuksen! Mutta sinäkin voit tehdä omat makirullasi näiden ohjeiden avulla. Siitä tulee joka kerta hieman parempaa.

Vaihe 1: Keitä ja jäähdytä riisi

500 g riisiä riittää suunnilleen 4 hengelle. Riisi kannattaa keittää hyvissä ajoin etukäteen, sillä riisi voidaan käsitellä sushiksi vasta kylmänä.
Keitä sushi-riisi ensin ohjeen mukaan ja anna sen sitten jäähtyä kokonaan. Tämä käy hieman nopeammin, jos levität sen kylmälle leivinpaperille. Riisi on sitten sekoitettava riisietikkaan tai korvikeseokseen. Tähän on parasta käyttää käsiä.

Vaihe 2: Peitä nori-arkki

Aseta nyt kokonainen tai puolikas nori-arkki bambumattoon. Sileän puolen on oltava alaspäin. Aseta nori-arkki matolle niin, että se on lähempänä sinua ja sinulla on hieman tilaa reunaan. Voit peittää noin puolet nori-arkista riisillä - älä käytä liikaa, jotta sitä on helpompi rullata. Voit halutessasi lisätä riisiin hieman wasabia. Voit nyt asettaa ainekset päälle. Jälleen kerran, vähemmän on enemmän!

Vaihe 3: Rullaa nori-arkki

Ennen kuin rullaat vihreän arkin kokonaan kokoon, suosittelemme kostuttamaan päätä hieman vedellä. Näin saat sushirullan suljetuksi paremmin. Aloita ainesosien puolelta ja rullaa arkki päätyyn asti painamalla se kevyesti kiinni.

Vaihe 4: Leikkaa rulla

Varmista ennen rullan leikkaamista, että sinulla on terävä veitsi. Riippuen siitä, kuinka suuria sushi-paloja haluat, voit leikata rullan pieniksi paloiksi. Makisi ovat valmiita!
Pieni vinkki: jos pidät veitsen kosteana pienellä määrällä vettä, se liukuu helpommin rullan läpi.

Kolme ideaa lisää makua

Sushin maailmassa on uskomaton määrä erilaisia reseptejä ja yhdistelmävaihtoehtoja. Mutta jos olet saanut tarpeeksesi perus makirullasta, voit tuunata sitä ihanan helposti.

Hedelmäinen sushi

Kesään sopivasti voit sisällyttää rulliin myös hedelmiä. Papaija, mango tai ananas sopivat tähän. Ne sopivat hyvin yhteen myös suolaisten komponenttien kanssa ja antavat riisipaloille makean ja happaman vivahteen.

Värikäs sushi

Voit lisätä sushiin väriläiskiä. Helpoin tapa on värjätä riisi. Erityisen siistiltä näyttää, jos käytät punajuurta, sinistä spirulinaa tai keltaista kurkumajauhetta.

Makea sushi

Suolaisen sushin sijaan voit kokeilla myös makeaa versiota. Korvaa riisietikkaseos kookosmaidolla ja kookoskukkasokerilla ja jätä yksinkertaisesti nori-arkki pois rullatessasi. Sen sijaan suosittelemme asettamaan bambumattoon kelmua, jotta rullaaminen olisi helpompaa ilman nori-arkkia. Voit päällystää makean riisin haluamillasi hedelmillä. (Paahdetut) kookoslastut tai pähkinät sopivat tähän erityisen hyvin. Jos sinulla on suklaanhimo, voit sekoittaa riisin joukkoon kaakaojauhetta tai kaakaonibsejä.
Soijakastikkeen sijasta voit laittaa pöytään pienen kulhon vaahterasiirappia ja wasabin sijasta valitsemaasi pähkinävoita. Ehdottomasti jotain uutta!

Vastaavat tuotteet