Tilaa uutiskirjeemme ja saat 5% alennuskoodin seuraavaan tilaukseesi!
🗓 28.10.2019 👤 Anna-Lena Jacques

Tee omat paahdetut mantelit

Paahdetut mantelit ovat karkkikukan ja popcornin ohella luultavasti yksi messujen suosituimmista makeisista. Erityisesti joulumarkkinoilla kävijät nauttivat rapean makeasta herkusta, mieluiten vielä lämpimänä. Jos seuraavat markkinat ovat vielä kaukana etkä jaksa enää odottaa, ota nyt selvää, miten voit valmistaa niitä itse kotona.

Tee omat paahdetut mantelit

Mistä mantelit ovat peräisin?

Tärkeimmät mantelinviljelymaat ovat Yhdysvallat ja Espanja. Vuonna 2017 manteleita tuotettiin maailmanlaajuisesti yhteensä 2 239 697 tonnia. Erilaisia lajikkeita viljellään satoja. Suosituimpia lajikkeita ovat mm: Nonpareil, Carmel, Larguetta ja Valencia. Ne eroavat toisistaan lähinnä koon, maun ja kuoren rakenteen suhteen. Voit tutustua lajikkeisiin tarkemmin täällä kohdassa "Asiantuntijoilta asiantuntijoille".

Mantelit ovat täynnä ravintoaineita, kuten proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja, ja ne ovat erinomainen kuitujen, E-vitamiinin, B2-vitamiinin, magnesiumin ja mangaanin lähde. Saksassa E-vitamiinin saannin sanotaan olevan riittämätön puolelle miehistä ja naisista. Joten manteleita kannattaa syödä!

Kuinka kauan paahdettuja manteleita on ollut olemassa?

Paahdetut mantelit esiintyivät ensimmäisen kerran vanhassa asiakirjassa vuonna 1871. Siinä kuvattiin manteleiden paahtamisen taitoa. Perusaineita ovat manteleiden lisäksi sokeri ja vesi. Nämä sekoitetaan keskenään, kunnes karamellisoituminen alkaa ja pähkinän ympärille muodostuu makea kuorrute. Makea välipala tunnettiin aluksi nimellä "wieniläismantelit ", jota käytetään toisinaan vielä nykyäänkin.

Miten paahdettuja manteleita valmistetaan?

Perinteisesti paahdetut mantelit karamellisoidaan pannulla. Voit kuitenkin valmistaa ne myös mikroaaltouunissa. Me olemme valinneet klassisen version.

Paahdetut mantelit pannulta


  • 200 g taloussokeria
  • 100 ml vettä

Laita sokeri, vesi ja kaneli kattilaan ja kiehauta. Lisää sitten mantelit ja jatka keittämistä jatkuvasti sekoittaen, kunnes sokeri kuivuu. Aseta mantelit lopuksi leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä niitä hieman, jotta ne voivat jäähtyä hyvin.

Vinkki: Varmista, että käytät kuorimattomia manteleita, sillä sokeri tarttuu vain kuoreen!

Miten maustan paahdetut mantelit?

Jos paahdetut mantelit ovat sinulle liian tylsiä, voit maustaa niitä kanelilla, vaniljalla, suklaalla, kaakaolla, kookoslastuilla tai jopa suolaisella soijalla sokerin sijaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös muita pähkinöitä, kuten makadamia-, maapähkinöitä, hasselpähkinöitä ja cashewpähkinöitä. Voit siis sekoittaa värikkään pussin mielesi mukaan. Paahdetut mantelit eri muodoissa ja väreissä ovat myös loistava lahjaidea läheisillesi!