
Tämä leipä sopii erinomaisesti aloittelijoille, sillä se on erittäin helppo leipoa, etkä tarvitse mitään erityisiä ainesosia. Muuten, se saa kauniin muotonsa paistamalla tavallisessa kattilassa.
Ainekset (1 leipä):
- 250 g ruisjauhoja (tyyppi 1370)
- 550 g spelttijauhoja (tyyppi 630)
- 150 g jogurttia (1,5 %)
- 350 ml vettä (haaleaa)
- 20 g hiivaa (tuore)
- 1 tl hunajaa
- 3 tl suolaa
Valmistelu
- Sekoita ensin tuore hiiva haaleaan veteen, kunnes se on liuennut.
- Laita sitten loput ainekset ja hiivavesi tehosekoittimeen ja vaivaa noin 5 minuuttia.
- Laita sitten taikina uuninkestävään (!) astiaan ja laita sen päälle tuore keittiöpyyhe. Laita se uuniin (joka on pois päältä!) ja anna sen "kohota" ihanteellisesti 3 tuntia. Hätätilanteessa 1h riittää myös, mutta aika tekee leivästä paremman.
- Ota sitten taikina pois kattilasta ja taittele se useita kertoja.
- Muotoile se sitten karkeaksi pyöreäksi leiväksi ja laita se takaisin kattilaan (laita hieman jauhoja pohjalle).
- Leikkaa sitten leipään halkeamia ja pölytä se hieman jauhoilla.
- Laita kansi takaisin päälle ja laita se uuniin 180 °C:n ylä-/alalämpötilaan. Älä esilämmitä, vaan anna lämmetä yhdessä. Anna paistua 60 minuuttia.
- Ota sitten kansi pois vuoasta (varo, se on todella kuuma!) ja nosta uunin lämpötila 220 °C:een ja anna leivän olla uunissa vielä 10 minuuttia.
- Kun pidät ruskeudesta, ota se pois. Anna sen jäähtyä hyvin!
Keittiö on tulessa
Ruokablogissamme me - Ann-Kathrin ja Christian (rakastuneet, kihloissa, naimisissa) - tarjoamme sinulle kaikenlaisia reseptejä keittiöstä, grillistä tai baarista. Jos haluat nähdä lisää reseptejämme, käy katsomassa blogiamme.