🌾 Viljat

13 Artikel
Filter schließen
 
  •  
-
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Bio Hirse | 2 kg
Luomu hirssi 2 kg
9,50 €
4,75 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Bio Couscous | 1,5 kg
Luomu couscous 1.5 kg
8,00 €
5,33 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Luomu bulgur 2 kg
8,50 €
4,25 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Bio Weizenkeime | 250 g
Luomu vehnäjyväalkiot | 250 g
7,50 €
30,00 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Toimitustiedot
Tämä tuote saapuu todennäköisesti 25. tammikuuta 2021
Bio Müsli gekeimt | 2,5 kg
Luomu idätetty mysli | 2,5 kg
23,50 €
9,40 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Luomu idätetty tattari | 1 kg
10,00 €

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Luomu kauralese iduilla | 2 kg
11,00 €
5,50 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Pakastekuivattu maissi | 500 g
11,00 €
22,00 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Luomu spelttimanna 1,5 kg
8,50 €
5,67 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Luomu jasmiiniriisi 5 kg
27,00 €
5,40 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Luomu risottoriisi 5 kg
21,50 €
4,30 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Luomu tattarirouhe 2 kg
11,00 €
5,50 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Luomu polenta 2 kg
6,00 €
3,00 € per kg

Hinta sis.ALV (toimituskulut erikseen)

Osta luomuviljoja netistä

Myönnetään, nuudelit ja riisi ovat aika mahtavia. Kätevästi ja nopeasti valmistettuna nämä lisukkeet löytävät usein näin tiensä lautasillemme. Joskus ateriat saattavat kuitenkin kaivata makuunsa hieman vaihtelua. Tässä kuvaan astuu viljavalikoimamme, josta löydät muun muassa hirssiä, couscousia, bulguria ja muita herkullisia vaihtoehtoja perinteisten lisukkeiden rinnalle.

Osta luomuviljoja KoRo:lta

Jos KoRo on sinulle tuttu, tiedät varmasti myös, että nettisivuillamme pidetään arvossa korkeaa laatua ja tuotteiden luonnollisuutta niin pitkälle kuin mahdollista. Suurin osa KoRo:lta löytyvistä viljoista on siksi kasvatettu kontrolloidun luonnonmukaisen viljelyn mukaan. Kun mahdollista, ostamme viljamme, kuten luomu spelttimannamme, paikallisilta pienviljelijöiltä Saksasta. KoRo:lla yksi tavoitteemme on tehdä tuotteen matkasta mahdollisimman lyhyen, tuottajalta asiakkaalle. Näin luomuviljamme pakataan tuoreena myllystä, paikan päällä, ilmatiiviisiin pakkauksiimme. Tämä pitää huolen parhaasta laadusta, mutta näin säästyy myös sinulta rahaa.

KoRo:lta voit tilata seuraavia viljoja kokattavaksi:

 

Vilja ei aina tarkoita vehnää:
tärkeimmät viljalasit yhdellä katsauksella

Viljalajeja on olemassa paljon enemmän kuin mitä ehkä tulee mieleen sanan kuullessa. Nykyään, kuten ennenkin, vehnä on viljellyin viljalaji Saksassa. Siitäkin syystä erilaiset viljalajit rikastuttavat ruokapöytiämme. Vehnän rinnalla ihmislajille tärkeimpiin viljalajeihin kuuluvat riisi, maissi, hirssi, ruis, kaura ja ohra.

Vehnä

Useimmat meistä yhdistävät vehnän vaaleaan vehnäjauhoon, jonka ei tule koskaan uupua keittiöstä. Tämä asiayhteys ei ole uusi. Johtaahan saksankielinenkin sana vehnälle, “Weizen”, jauhetusta lopputuloksesta, joka on valkoinen, eli “weiß”. Vehnä on nykyään monessa maassa yksi perusravinnon osa. Erityisen rakastettua on niin sanottu “leipävehnä”, jota käytetään leivosten ja vehnäleivän valmistukseen.  Durumvehnää taas voi löytää esimerkiksi pastasta, couscousista ja bulgurista. Harva tietää, että myös speltti kuuluu vehnän alalajeihin. Speltin kevyen pähkinäinen maku tekee siitä joka paikan aineksen – spelttihiutaleina myslissä, spelttimannana maukkaassa puurossa tai spelttipastana vegaanisen peston tai tomaattikastikkeen kera.

Riisi

Erityisesti laajasti Aasian alueella riisi on yksi tärkeimpiä perusravinnon osia. Siten tämä vilja muodostaa myös ison osan maailman väestön pääravinnosta. Tarjolla on monia erilaisia riisejä, joten valinta tapahtuu usein käyttötarkoituksen mukaan. Pääpiirteittäin riisit voi jakaa pitkäjyväisiin, kuten basmati- ja jasmiiniriisiin, ja puolipyöreisiin ja pyöreisiin, kuten puuroriisiin, sushiriisiin ja risottoriisiin. Löydät suuren valikoiman erilaisia riisejä riisivalikoimastamme.

Hirssi

Tällä piensiemenisellä viljalla on pitkä historia, joka ei kuitenkaan ole niin tunnettu riisin, perunan ja maissin rinnalla. Viime vuosien aikana hirssi on onneksi tehnyt ansaitun paluun suosioon. Tämä gluteeniton vilja maistuu nimittäin mahtavalta lihan, kalan ja vihannesten kanssa, mutta siitä voi halutessaan myös valmistaa ihanaa makeaa levitettä kanelin ja sokerin kera. Sen lisäksi hirssihiutaleet ovat gluteeniton vaihtoehto perinteisten kaurahiutaleiden rinnalle. KoRo:n hirssi on 100 % peräisin kontrolloidusta luonnonmukaisesta viljelystä.

Maissi

Aivan kuten hirssi, myös maissi on gluteeniton vilja. Maailman viljellyimpien viljalajien joukossa maissi on ainut Amerikasta kotoisin oleva laji, mutta sitä on viljelty satoja vuosia myös Euroopassa. Siinä missä supermarketit tarjoavat maissia pääosin säilytystölkeissä, olemme me KoRo:lla päättäneet käyttää hellävaraista pakastekuivauksen säilöntämekanismia, kuten monien tuotteidemme kohdalla. Pakastekuivatusta maissista uutetaan pois ainoastaan vesi ja suurin osa ravintoaineista pysyvät ennallaan. Maissi valloittaa myös monipuolisilla käyttömahdollisuuksilla – kokkauksessa tai viimeistelynä salaatin päällä. Jauhettuna maissista saa myös loihdittua ihanan kermaista polentaa.

Kaura, ruis ja ohra

Nämä kolme viljaa ovat tunnettuja erityisesti aamupalapöydästä. Kaurahiutaleet kuuluvat jokaiseen perinteiseen mysliin. Kauramaito tarjoaa kasviperäisen vaihtoehdon laktoosia sisältävälle lehmänmaidolle. Mutta kuten kauraa, myös vehnää, ohraa ja ruista voi mainiosti jauhaa. Monipuolisesti käytettävät luomu neljän viljan hiutaleet eivät toimi mainiosti ainoastaan puurossa, mutta myös esimerkiksi pihveissä. Kuten Suomessa, myös Saksassa rukiin leivässä tulee olla hyvää. Vihreä luomu ohranorasjauheemme taasen on mainio smoothie-superfood ja balilaisten kahviloiden hittituote. Tätä, myös meillä suosiossaan nousevaa, jauhetta varten nuoren ohranoraan lehdet pakastekuivataan ja jauhetaan.

Pseudoviljat

Pseudoviljat eli ns. valeviljat ovat määritelmän mukaan viljoja, joita käytetään samoin tavoin kuin perinteisiä viljakasveja, mutta kuten vehnä, ruis ynnä muut viljat, eivät ole heinäkasveja eivätkä siten täytä viljan määritelmää. Kaikki pseudoviljat ovat gluteenittomia ja sopivat siten erityisesti gluteenittomaan ruokavalioon ja ovat keliaakikoille mainio vaihtoehto perinteisille viljoille. Tärkeimpiin pseudoviljoihin kuuluvat tattari, kvinoa ja amarantti.

Ovatko couscous, bulgur, hirssi ja vehnä terveellisiä?

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on paras ravitsemustapa, myös Saksan ravitsemus- ja ruokasuositusten (DGE) mukaisesti. Siten vaihtelevuus erilaisten viljalajien välillä voi auttaa tuomaan monipuolisuutta ruokavalioon ja samalla tuo lautasellesi tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Terveellisessä ruokavaliossa voisi siis esimerkiksi nauttia vehnästä valmistettujen pastan ja muiden tuotteiden rinnalla maissipohjaista polentaa tai vaikka hirssiä.

Viljojen käyttö keittiössä

Kylmänä tai kuumana, viljat ovat keittiön todellinen joka paikan tähti.  kalt oder warm, Getreide ist in der Küche definitiv ein wahrer Alleskönner. Viljatuotteiden valmistaminen on riisistä ja pastasta lähtien usein erittäin helppoa. Ja raikastava couscous-salaattikin valmistuu minuuteissa. Reseptin seuraaminen pilkuntarkasti ei myöskään ole pakollista. Useimmiten viileänä tarjoiltavaan couscous-salaattiin voi nimittäin lisätä mitä vain mielesi tekeet – tai jääkapin perältä löytyy. Valmista yksinkertaisesti tämä, pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä kotoisin oleva, couscous pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja anna mielikuvituksesi juosta vapaana. Sama pätee muuten myös bulguriin.
Myöskin durumvehnästä valmistettava bulgur on helposti valmistettava, kuten couscous, ja sopii siten herkullisesti vihannesten tai lihan lisukkeeksi riisin tapaan. Koska bulguria lämmitetään jo tuotantovaiheessa, voi sen valmistaa lyhyessä ajassa myös viileässä salaatissa tarjoiltavaksi. Turkkilaisessa keittiössä “Bulgur Pilav” on rakastettu lisuke ja on jopa perinteinen hääjuhlien ruoka. Näöltään pieneksi muotoiltu bulgur muistuttaa hirssin siementä. Vaikka hirssiä on käytetty jo keskiajalta asti laajasti ravintona, on se nykyään hiukan unohdettu. Hirssi sopii kuitenkin mainiosti gluteenittomaksi lisukkeeksi vihanneksille, kalalle tai lihalle. Hirssipuuron ja hirssisalaatin lisäksi hirssistä voi mainiosti myös valmistaa ohutleipää. Kun puhutaan suosiossaan laiminlyödyistä viljalajeista, yhtä emme myöskään saa unohtaa: polenta on usein kuivana ja tylsänä pidetty maissiryyni. Kun polenta-ateriat kuitenkin maustetaan oikeilla yrteillä ja mausteilla, muuntuu polenta herkulliseksi ja ihanan kermaiseksi lisukkeeksi.

Reseptejä couscousista, bulgurista, hirssistä ym.

FoodJournalistamme löydät monia reseptejä niin klassikoista kuin uudemmistakin viljatuotteista – oli hakusessa sitten vegaaninen, gluteeniton, makea, suolainen tai vähähiilihydraattinen. Vaihda vaikka ruokalistasi pastapesto raikkaaseen couscoussalaattiin. Eivätkö kylmäna syötävät ruoat ole niinkään mieleesi? Sitten lounaslistallesi saattaisi sopia couscouspannu valitsemiesi raaka-aineiden kera. Kookosmaito tuo tähän ruokaan tuulahduksen eksoottisuutta ja ihanan kermaisen koostumuksen. Vaihtoehdoista löytyy tietenkin myös makeat couscous-ruoat. Kokeile esimerkiksi valmistaa couscousista makea annos vadelmien ja cashewpähkinöiden kera. Onneksesi sinulla on säästöpakkauksessa meillä myytävästä couscousista iloa moniin ruokiin, jotta voit kokeilla kaikkia herkullisia reseptejä. Monissa resepteissä couscousin voi myös halutessaan korvata bulgurilla. Kuten couscous, myös bulgur tarjoaa monia käyttömahdollisuuksia. Oikea vegaaninen herkku ovat bulgur-linssipallot. Nämä pyöreät herkut sopivat niin salaatin täytteeksi kuin juhlien naposteltavaksikin. Juhlaherkusta suoraan seuraavaan aamupalaa: hirssipuuro kanelilla ja kuivatuilla hedelmillä on herkullinen vaihtoehto aamun kaurapuurolle. Gluteenittomalla viljalla on mieto ja kevyen pähkinäinen maku. Hirssiä voi siis käyttää makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin ja tarjoilla esimerkiksi herkullisten hirssirieskojen muodossa.

Kysymyksiä viljoista

Haluamme antaa sinulle kaikki tietomme viljoihin liittyen. Jos sinulla herää kysymyksiä tiettyyn tuotteeseen liittyen, parhaiten tietoa löytyy tuotesivun spesifikaatiosta. Jos et kuitenkaan löydä vastausta kysymykseesi, voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse tai sosiaalisen median kanavoillamme.

Couscous, bulgur, kvinoa ja muut – mitä eroa niillä on?

Kumppanisi hermostuu, kun olet ostanut kvinoaa couscousin sijasta ja nyt et ymmärrä enää mistään mitään. Pienet viljapallothan näyttävät loppujen lopuksi melkein samalta, eikö? Hyvä, että olet täällä. Teemme sinusta sankarin ja tarjoamme tietoa, josta voit olla ylpeä. Ja myönnämme: ensisilmäyksellä nämä viljat saattavat hyvinkin näyttää aivan samanlaisilta. Kun katsoo tarkemmin löytyy kuitenkin huomattavia eroja:

Couscous ja bulgur valmistetaan molemmat jauhetusta viljasta. Valmistusprosessit eroavat toisistaan hiukan. Silti couscous ja bulgur näyttävät, maistuvat ja ovat käyttötarkoituksiltaan erittäin samankaltaisia. Niin couscous kuin bulgurkin valmistetaan useimmiten durumvehnästä, mikä tarkoittaa, että ne sisältävät gluteenia. Hirssin kohdalla kuitenkin syödään hirssikasvin kovan kuoren alla olevia pieniä jyviä. Hirssi on gluteeniton viljalaji. Kvinoa taasen ei ole oikeasti vilja laisinkaan. Se ei nimittäin kuulu heinäkasveihin.  Kvinoan kohdalla kyseessä niin sanottu valevilja. Nämä pseudoviljat ovat kaikki gluteenittomia ja ne valmistetaan hyvin samankaltaisesti kuin perinteisetkin viljat. On tärkeää muistaa, että kvinoa tulisi huuhdella hyvin juoksevan veden alla ennen käyttöä.

Voinko ostaa KoRo:lta luomuviljoja?

Kyllä, suurin osa valikoimassamme olevista viljatuotteista on 100 % peräisin kontrolloidusta luonnonmukaisesta viljelystä. Luomujen suosituimpiin tuotteisiin kuuluvat luomu hirssi, luomu couscous sekä luomu bulgur.

Onko couscousista, bulgurista tai hirssistä apua pianonpudotuksessa?

Jotta painonpudotus voisi onnistua, on tärkeintä ensin saavuttaa haluttu pienempi kalorien saanti. Tässä tavoitteessa on tärkeää ravita itseään hitailla hiilihydraateilla, jotka pitävät kylläisenä pitkään. Niin kutsuttuja “monimutkaisia” hiilihydraatteja on muun muassa perunoissa, pähkinöissä ja pavuissa, mutta myös viljoissa ja pseudoviljoissa, kuten kaurassa, speltissä, riisissä, kvinoassa, tattarissa ja hirssissä. Jos mahdollista, kannattaa tämän lisäksi käyttää täysjyvätuotteita, sillä niissä on myös reilummin kuitua. Kuidut poistuvat lähes sulamattomana ruoansulatuksesta ja sisältävät siten tuskin lainkaan kaloreita– silti ne ovat tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota. Sen vuoksi me KoRo:lla käytämme esimerkiksi couscousiimme 100 % täysjyvävehnäsuurimoita.

Ovatko viljat vegaanisia?

Kyllä. Erityisesti täysjyvätuotteet, kuten couscousimme täysjyväaineista, tuo ravintoon tärkeitä kivennäisaineita, vitamiineja ja kuituja. Sen vuoksi viljat ovat tärkeä osa vegaanista ruokavaliota.

Voinko ostaa KoRo:lta gluteenittomia viljoja?

Yes! Siinä missä couscous ja bulgur valmistetaan useimmiten vehnästä ja sisältävät siten gluteenia, hirssi, riisi ja maissi ovat gluteenittomia viljoja. Mahdollisista tuotannossa tulleista jäämistä johtuen KoRo:n valikoiman tuotteita ei ole aina kuitenkaan luokiteltu gluteenittomiksi. Pseudoviljat-sivulta löydät kuitenkin täysin gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten tattarin.

Osta luomuviljoja netistä Myönnetään, nuudelit ja riisi ovat aika mahtavia. Kätevästi ja nopeasti valmistettuna nämä lisukkeet löytävät usein näin tiensä lautasillemme. Joskus ateriat... mehr erfahren »
Fenster schließen

Osta luomuviljoja netistä

Myönnetään, nuudelit ja riisi ovat aika mahtavia. Kätevästi ja nopeasti valmistettuna nämä lisukkeet löytävät usein näin tiensä lautasillemme. Joskus ateriat saattavat kuitenkin kaivata makuunsa hieman vaihtelua. Tässä kuvaan astuu viljavalikoimamme, josta löydät muun muassa hirssiä, couscousia, bulguria ja muita herkullisia vaihtoehtoja perinteisten lisukkeiden rinnalle.

Osta luomuviljoja KoRo:lta

Jos KoRo on sinulle tuttu, tiedät varmasti myös, että nettisivuillamme pidetään arvossa korkeaa laatua ja tuotteiden luonnollisuutta niin pitkälle kuin mahdollista. Suurin osa KoRo:lta löytyvistä viljoista on siksi kasvatettu kontrolloidun luonnonmukaisen viljelyn mukaan. Kun mahdollista, ostamme viljamme, kuten luomu spelttimannamme, paikallisilta pienviljelijöiltä Saksasta. KoRo:lla yksi tavoitteemme on tehdä tuotteen matkasta mahdollisimman lyhyen, tuottajalta asiakkaalle. Näin luomuviljamme pakataan tuoreena myllystä, paikan päällä, ilmatiiviisiin pakkauksiimme. Tämä pitää huolen parhaasta laadusta, mutta näin säästyy myös sinulta rahaa.

KoRo:lta voit tilata seuraavia viljoja kokattavaksi:

 

Vilja ei aina tarkoita vehnää:
tärkeimmät viljalasit yhdellä katsauksella

Viljalajeja on olemassa paljon enemmän kuin mitä ehkä tulee mieleen sanan kuullessa. Nykyään, kuten ennenkin, vehnä on viljellyin viljalaji Saksassa. Siitäkin syystä erilaiset viljalajit rikastuttavat ruokapöytiämme. Vehnän rinnalla ihmislajille tärkeimpiin viljalajeihin kuuluvat riisi, maissi, hirssi, ruis, kaura ja ohra.

Vehnä

Useimmat meistä yhdistävät vehnän vaaleaan vehnäjauhoon, jonka ei tule koskaan uupua keittiöstä. Tämä asiayhteys ei ole uusi. Johtaahan saksankielinenkin sana vehnälle, “Weizen”, jauhetusta lopputuloksesta, joka on valkoinen, eli “weiß”. Vehnä on nykyään monessa maassa yksi perusravinnon osa. Erityisen rakastettua on niin sanottu “leipävehnä”, jota käytetään leivosten ja vehnäleivän valmistukseen.  Durumvehnää taas voi löytää esimerkiksi pastasta, couscousista ja bulgurista. Harva tietää, että myös speltti kuuluu vehnän alalajeihin. Speltin kevyen pähkinäinen maku tekee siitä joka paikan aineksen – spelttihiutaleina myslissä, spelttimannana maukkaassa puurossa tai spelttipastana vegaanisen peston tai tomaattikastikkeen kera.

Riisi

Erityisesti laajasti Aasian alueella riisi on yksi tärkeimpiä perusravinnon osia. Siten tämä vilja muodostaa myös ison osan maailman väestön pääravinnosta. Tarjolla on monia erilaisia riisejä, joten valinta tapahtuu usein käyttötarkoituksen mukaan. Pääpiirteittäin riisit voi jakaa pitkäjyväisiin, kuten basmati- ja jasmiiniriisiin, ja puolipyöreisiin ja pyöreisiin, kuten puuroriisiin, sushiriisiin ja risottoriisiin. Löydät suuren valikoiman erilaisia riisejä riisivalikoimastamme.

Hirssi

Tällä piensiemenisellä viljalla on pitkä historia, joka ei kuitenkaan ole niin tunnettu riisin, perunan ja maissin rinnalla. Viime vuosien aikana hirssi on onneksi tehnyt ansaitun paluun suosioon. Tämä gluteeniton vilja maistuu nimittäin mahtavalta lihan, kalan ja vihannesten kanssa, mutta siitä voi halutessaan myös valmistaa ihanaa makeaa levitettä kanelin ja sokerin kera. Sen lisäksi hirssihiutaleet ovat gluteeniton vaihtoehto perinteisten kaurahiutaleiden rinnalle. KoRo:n hirssi on 100 % peräisin kontrolloidusta luonnonmukaisesta viljelystä.

Maissi

Aivan kuten hirssi, myös maissi on gluteeniton vilja. Maailman viljellyimpien viljalajien joukossa maissi on ainut Amerikasta kotoisin oleva laji, mutta sitä on viljelty satoja vuosia myös Euroopassa. Siinä missä supermarketit tarjoavat maissia pääosin säilytystölkeissä, olemme me KoRo:lla päättäneet käyttää hellävaraista pakastekuivauksen säilöntämekanismia, kuten monien tuotteidemme kohdalla. Pakastekuivatusta maissista uutetaan pois ainoastaan vesi ja suurin osa ravintoaineista pysyvät ennallaan. Maissi valloittaa myös monipuolisilla käyttömahdollisuuksilla – kokkauksessa tai viimeistelynä salaatin päällä. Jauhettuna maissista saa myös loihdittua ihanan kermaista polentaa.

Kaura, ruis ja ohra

Nämä kolme viljaa ovat tunnettuja erityisesti aamupalapöydästä. Kaurahiutaleet kuuluvat jokaiseen perinteiseen mysliin. Kauramaito tarjoaa kasviperäisen vaihtoehdon laktoosia sisältävälle lehmänmaidolle. Mutta kuten kauraa, myös vehnää, ohraa ja ruista voi mainiosti jauhaa. Monipuolisesti käytettävät luomu neljän viljan hiutaleet eivät toimi mainiosti ainoastaan puurossa, mutta myös esimerkiksi pihveissä. Kuten Suomessa, myös Saksassa rukiin leivässä tulee olla hyvää. Vihreä luomu ohranorasjauheemme taasen on mainio smoothie-superfood ja balilaisten kahviloiden hittituote. Tätä, myös meillä suosiossaan nousevaa, jauhetta varten nuoren ohranoraan lehdet pakastekuivataan ja jauhetaan.

Pseudoviljat

Pseudoviljat eli ns. valeviljat ovat määritelmän mukaan viljoja, joita käytetään samoin tavoin kuin perinteisiä viljakasveja, mutta kuten vehnä, ruis ynnä muut viljat, eivät ole heinäkasveja eivätkä siten täytä viljan määritelmää. Kaikki pseudoviljat ovat gluteenittomia ja sopivat siten erityisesti gluteenittomaan ruokavalioon ja ovat keliaakikoille mainio vaihtoehto perinteisille viljoille. Tärkeimpiin pseudoviljoihin kuuluvat tattari, kvinoa ja amarantti.

Ovatko couscous, bulgur, hirssi ja vehnä terveellisiä?

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on paras ravitsemustapa, myös Saksan ravitsemus- ja ruokasuositusten (DGE) mukaisesti. Siten vaihtelevuus erilaisten viljalajien välillä voi auttaa tuomaan monipuolisuutta ruokavalioon ja samalla tuo lautasellesi tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Terveellisessä ruokavaliossa voisi siis esimerkiksi nauttia vehnästä valmistettujen pastan ja muiden tuotteiden rinnalla maissipohjaista polentaa tai vaikka hirssiä.

Viljojen käyttö keittiössä

Kylmänä tai kuumana, viljat ovat keittiön todellinen joka paikan tähti.  kalt oder warm, Getreide ist in der Küche definitiv ein wahrer Alleskönner. Viljatuotteiden valmistaminen on riisistä ja pastasta lähtien usein erittäin helppoa. Ja raikastava couscous-salaattikin valmistuu minuuteissa. Reseptin seuraaminen pilkuntarkasti ei myöskään ole pakollista. Useimmiten viileänä tarjoiltavaan couscous-salaattiin voi nimittäin lisätä mitä vain mielesi tekeet – tai jääkapin perältä löytyy. Valmista yksinkertaisesti tämä, pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä kotoisin oleva, couscous pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja anna mielikuvituksesi juosta vapaana. Sama pätee muuten myös bulguriin.
Myöskin durumvehnästä valmistettava bulgur on helposti valmistettava, kuten couscous, ja sopii siten herkullisesti vihannesten tai lihan lisukkeeksi riisin tapaan. Koska bulguria lämmitetään jo tuotantovaiheessa, voi sen valmistaa lyhyessä ajassa myös viileässä salaatissa tarjoiltavaksi. Turkkilaisessa keittiössä “Bulgur Pilav” on rakastettu lisuke ja on jopa perinteinen hääjuhlien ruoka. Näöltään pieneksi muotoiltu bulgur muistuttaa hirssin siementä. Vaikka hirssiä on käytetty jo keskiajalta asti laajasti ravintona, on se nykyään hiukan unohdettu. Hirssi sopii kuitenkin mainiosti gluteenittomaksi lisukkeeksi vihanneksille, kalalle tai lihalle. Hirssipuuron ja hirssisalaatin lisäksi hirssistä voi mainiosti myös valmistaa ohutleipää. Kun puhutaan suosiossaan laiminlyödyistä viljalajeista, yhtä emme myöskään saa unohtaa: polenta on usein kuivana ja tylsänä pidetty maissiryyni. Kun polenta-ateriat kuitenkin maustetaan oikeilla yrteillä ja mausteilla, muuntuu polenta herkulliseksi ja ihanan kermaiseksi lisukkeeksi.

Reseptejä couscousista, bulgurista, hirssistä ym.

FoodJournalistamme löydät monia reseptejä niin klassikoista kuin uudemmistakin viljatuotteista – oli hakusessa sitten vegaaninen, gluteeniton, makea, suolainen tai vähähiilihydraattinen. Vaihda vaikka ruokalistasi pastapesto raikkaaseen couscoussalaattiin. Eivätkö kylmäna syötävät ruoat ole niinkään mieleesi? Sitten lounaslistallesi saattaisi sopia couscouspannu valitsemiesi raaka-aineiden kera. Kookosmaito tuo tähän ruokaan tuulahduksen eksoottisuutta ja ihanan kermaisen koostumuksen. Vaihtoehdoista löytyy tietenkin myös makeat couscous-ruoat. Kokeile esimerkiksi valmistaa couscousista makea annos vadelmien ja cashewpähkinöiden kera. Onneksesi sinulla on säästöpakkauksessa meillä myytävästä couscousista iloa moniin ruokiin, jotta voit kokeilla kaikkia herkullisia reseptejä. Monissa resepteissä couscousin voi myös halutessaan korvata bulgurilla. Kuten couscous, myös bulgur tarjoaa monia käyttömahdollisuuksia. Oikea vegaaninen herkku ovat bulgur-linssipallot. Nämä pyöreät herkut sopivat niin salaatin täytteeksi kuin juhlien naposteltavaksikin. Juhlaherkusta suoraan seuraavaan aamupalaa: hirssipuuro kanelilla ja kuivatuilla hedelmillä on herkullinen vaihtoehto aamun kaurapuurolle. Gluteenittomalla viljalla on mieto ja kevyen pähkinäinen maku. Hirssiä voi siis käyttää makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin ja tarjoilla esimerkiksi herkullisten hirssirieskojen muodossa.

Kysymyksiä viljoista

Haluamme antaa sinulle kaikki tietomme viljoihin liittyen. Jos sinulla herää kysymyksiä tiettyyn tuotteeseen liittyen, parhaiten tietoa löytyy tuotesivun spesifikaatiosta. Jos et kuitenkaan löydä vastausta kysymykseesi, voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse tai sosiaalisen median kanavoillamme.

Couscous, bulgur, kvinoa ja muut – mitä eroa niillä on?

Kumppanisi hermostuu, kun olet ostanut kvinoaa couscousin sijasta ja nyt et ymmärrä enää mistään mitään. Pienet viljapallothan näyttävät loppujen lopuksi melkein samalta, eikö? Hyvä, että olet täällä. Teemme sinusta sankarin ja tarjoamme tietoa, josta voit olla ylpeä. Ja myönnämme: ensisilmäyksellä nämä viljat saattavat hyvinkin näyttää aivan samanlaisilta. Kun katsoo tarkemmin löytyy kuitenkin huomattavia eroja:

Couscous ja bulgur valmistetaan molemmat jauhetusta viljasta. Valmistusprosessit eroavat toisistaan hiukan. Silti couscous ja bulgur näyttävät, maistuvat ja ovat käyttötarkoituksiltaan erittäin samankaltaisia. Niin couscous kuin bulgurkin valmistetaan useimmiten durumvehnästä, mikä tarkoittaa, että ne sisältävät gluteenia. Hirssin kohdalla kuitenkin syödään hirssikasvin kovan kuoren alla olevia pieniä jyviä. Hirssi on gluteeniton viljalaji. Kvinoa taasen ei ole oikeasti vilja laisinkaan. Se ei nimittäin kuulu heinäkasveihin.  Kvinoan kohdalla kyseessä niin sanottu valevilja. Nämä pseudoviljat ovat kaikki gluteenittomia ja ne valmistetaan hyvin samankaltaisesti kuin perinteisetkin viljat. On tärkeää muistaa, että kvinoa tulisi huuhdella hyvin juoksevan veden alla ennen käyttöä.

Voinko ostaa KoRo:lta luomuviljoja?

Kyllä, suurin osa valikoimassamme olevista viljatuotteista on 100 % peräisin kontrolloidusta luonnonmukaisesta viljelystä. Luomujen suosituimpiin tuotteisiin kuuluvat luomu hirssi, luomu couscous sekä luomu bulgur.

Onko couscousista, bulgurista tai hirssistä apua pianonpudotuksessa?

Jotta painonpudotus voisi onnistua, on tärkeintä ensin saavuttaa haluttu pienempi kalorien saanti. Tässä tavoitteessa on tärkeää ravita itseään hitailla hiilihydraateilla, jotka pitävät kylläisenä pitkään. Niin kutsuttuja “monimutkaisia” hiilihydraatteja on muun muassa perunoissa, pähkinöissä ja pavuissa, mutta myös viljoissa ja pseudoviljoissa, kuten kaurassa, speltissä, riisissä, kvinoassa, tattarissa ja hirssissä. Jos mahdollista, kannattaa tämän lisäksi käyttää täysjyvätuotteita, sillä niissä on myös reilummin kuitua. Kuidut poistuvat lähes sulamattomana ruoansulatuksesta ja sisältävät siten tuskin lainkaan kaloreita– silti ne ovat tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota. Sen vuoksi me KoRo:lla käytämme esimerkiksi couscousiimme 100 % täysjyvävehnäsuurimoita.

Ovatko viljat vegaanisia?

Kyllä. Erityisesti täysjyvätuotteet, kuten couscousimme täysjyväaineista, tuo ravintoon tärkeitä kivennäisaineita, vitamiineja ja kuituja. Sen vuoksi viljat ovat tärkeä osa vegaanista ruokavaliota.

Voinko ostaa KoRo:lta gluteenittomia viljoja?

Yes! Siinä missä couscous ja bulgur valmistetaan useimmiten vehnästä ja sisältävät siten gluteenia, hirssi, riisi ja maissi ovat gluteenittomia viljoja. Mahdollisista tuotannossa tulleista jäämistä johtuen KoRo:n valikoiman tuotteita ei ole aina kuitenkaan luokiteltu gluteenittomiksi. Pseudoviljat-sivulta löydät kuitenkin täysin gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten tattarin.

Valitse maasi

Deutsch
Deutsch
English
English
Français
Français
Nederlands
Nederlands
Österreich
Österreich
Schweiz
Schweiz
Finnland
Finnland
Italien
Italien