
Ingredienser
- Olivolja: 4 msk.
- Vitlök, finfördelad: 2 vitlöksklyftor.
- Salt: 0,5 tsk
- Tomatpuré: 1 msk
- Röda linser, tvättade och avrunna: 300 g.
- hackade tomater: 400 g
- Kokosmjölk (lätt går också bra): 800 ml.
- Vatten: 400 ml
- Grönsaksbuljong: 1 msk
- agavesirap: 1,5 matskedar
- spiskummin: 3 tsk
- Paprikapulver: 3 tsk.
- Gurkmeja: 1 tsk
- Chilipulver: 1 tsk
- Chiliflingor, valfritt: 1 tsk.
- Ras el hanout, valfritt: 2 tsk.
- Paprika de la vera (rökt paprika), valfritt: 1 tsk.
Övriga
- 1 stor stekpanna för dal
- Mixer för att purera dal, valfritt
- 1 avokado, valfritt
- 150 g naturlig kokosyoghurt (vegansk), valfritt.
- 2 naanbröd eller pitabröd, valfritt
Förberedelse
Steg 1
Skär vitlöken i mycket små tärningar.
Steg 2
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme.
Steg 3
Tillsätt 4 msk olivolja, hackad vitlök och salt i pannan och stek i 2 minuter.
Steg 4
Tillsätt nu resten av kryddorna och fräs dem tillsammans med vitlöken och oljan. Du bör få en kryddpasta som luktar gott. Om du inte har någon pasta och allt verkar lite för torrt kan du tillsätta lite olivolja. Fräs denna kryddblandning i cirka 3 minuter.
Steg 5
Tillsätt nu tomatpurén och stek den tillsammans med kryddpastan i cirka 3 minuter.
Steg 6
Tillsätt sedan linser, hackade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Koka upp och täck sedan över och låt sjuda på låg värme i cirka 35 minuter. Se till att röra om var 15:e minut så att inget bränns.
Steg 7
Efter 35 minuter ska dalen vara krämig och tjock. Nu kan du tillsätta lite salt eller grönsaksbuljong (ca 1-3 tsk), chili (efter smak) och agavesirap, purera vid behov och servera.