
Medan vissa människor fortfarande sitter på knä och plockar ut och kastar bort den ena eller andra irriterande växten, kan du helt enkelt äta ditt ogräs. Ogräs som maskros, nässlor och andra är ofta underskattade. Vissa ogräs är utmärkta för matlagning, anses vara hälsosamma och är gratis. Här är några tips på vad du kan göra med maskrosor, prästkragar, nässlor och vild vitlök.
Skördetips
Det är bäst att skörda ogräset på morgonen. Eftersom örterna är saftigast på morgonen är det bäst att skörda tidigt på morgonen. I allmänhet ska du inte dra ut växterna, utan klippa av deras blad med en kniv eller sax.
Maskros
Istället för att klippa maskrosor med en gräsklippare eller desperat försöka få upp de envisa rötterna ur marken: Vad sägs om att äta dem? För det lätt bittra ogräset med de gula blommorna kan vara mer än bara kaninmat. Med maskrosor kan du förresten använda allt: Blad, rötter och blommor. Ju ljusare och mjukare bladen är, desto mildare smakar de. Du kan koka maskrosor eller tillaga dem som sallad. Ogräset passar också bra i grönsakssoppor eller kryddiga såser. Den bästa tiden för att skörda är maj-juni.
Maskros-pesto:
Du behöver: 2 vitlöksklyftor, 1 gäng maskrosblad, 110 ml olivolja, 2 msk pinjenötter, lite peppar och salt samt 1 msk riven parmesan. Skala och hacka först vitlöksklyftorna. Tvätta sedan maskrosbladen och skär dem i tunna remsor. Blanda alla ingredienser i en mixer tills du får rätt konsistens. Förvara peston i en väl tillsluten burk i kylskåpet i några veckor.
Prästkragar
Du måste ha gjort det här som barn: äta prästkragar! Från april och framåt växer de små vitgula blommorna på ängar och längs vägkanter.
Du kan använda både bladen och blommorna av prästkragar. Den lätt nötsyrliga smaken är ganska subtil. Tusenskönor smakar gott i färska sallader, örtost eller örtsmör. Maskrospeston fungerar också med tusensköna blad i stället för maskrosblad. Om du vill använda dem som dekoration är det bäst att plocka dem strax före servering så att blommorna fortfarande är öppna.
Nässlor
De flesta anser att brännässlor är besvärliga och svåra att kontrollera, men visste du att brännässlans stjälkar och blad innehåller mer C-vitamin, provitamin A, kalcium, magnesium, järn och fosfor än spenat? De har också en lätt nötaktig och syrlig smak som kan ge mervärde åt din matlagning.
Smakerna och ingredienserna i nässlor bevaras bäst i kalla rätter. Ogräset är särskilt gott i sallader, pesto eller pålägg.
Du kan använda nässlor inte bara kallt, utan också varmt. De hela bladen kan tillagas som en grönsak , som liknar mangold. Den kan kombineras med fisk, ägg eller potatis. Bladen är också lämpliga för att göra eget nässelte.
Skördetips: Du bör bära handskar när du skördar nässlor. Om du rör vid nässlans hårstrån kommer du att få en brännande känsla på huden.
Nässelsmoothie:
Till din smoothie behöver du 3 dadlar, 1 mogen banan, 1 apelsin och 1 handfull nässlor. Lägg alla ingredienser tillsammans med 250 ml vatten i en högpresterande mixer - och din nässelsmoothie är klar. Alternativt kan du ersätta vattnet med samma mängd kokosvatten.
Vild vitlök
Det välsmakande ogräset finns tillgängligt hos grönsakshandlare under vitlökssäsongen (mitten av mars till början av maj). Men du kan också hitta vild vitlök i t.ex. stadsparker. Den föredrar att växa under träd eller i husens lätta skugga. Men se upp: vild vitlök kan lätt förväxlas med liljekonvalj - de är giftiga. Kontakta därför en specialist om du är osäker.
Växtens doft påminner om en blandning av vitlök och gräslök. Smaken av vild vitlök bevaras bäst om du använder den i kalla eller ljumma rätter. Tyvärr förlorar den mycket av sin smak när den torkas, så det är bäst att använda den färsk. Men om du vill behålla din skörd längre kan du frysa in den.Vild vitlök används ofta för att smaksätta pesto, soppor och såser. Den är också ett övertygande komplement till en smörgås när den är finhackad.