Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
(0)

Vegansk mapo-tofu Automatisch übersetzt

Medel 19 februari 2024
Vorbereitungszeit:
20 Min.
Tillagningstid
1:15 Std.

Mapo tofu är en rätt som ursprungligen kommer från Sichuanregionen i Kina. Förutom tofu är fermenterade svarta bönor och nymalen Sichuanpeppar viktiga ingredienser i denna rätt. Här är ett utsökt recept på en vegansk version av denna välkända traditionella rätt.

80 g Shiitakesvampar (alternativt andra svampar)
40 g Fina skivor av ekologisk soja
400 g Ekologisk tofu, naturell, skuren i tärningar
4 Vitlöksklyftor, finhackade
4 Salladslök, skuren i ringar (spara lite av det gröna till garnering)
1 Bit ingefära (ca 2,5 cm), riven
4 msk Jordnötsolja
0 efter behov 2 msk Shaoxing risvin eller sherry (alternativt vitt vin)
1 tsk Fermenterade svarta bönor (kinesisk krydda)
3 msk Doubanjiang (kryddig kinesisk fermenterad bönpasta) - beroende på hur kryddig du vill ha den
1,5 tsk nymalen Sichuanpeppar (valfritt om du inte gillar det)
300 ml Vegetabilisk buljong
2 tsk Majsmjöl med 2 msk vatten
400 g Jasminris, som tillbehör
0 efter behov Kinesisk chiliolja för garnering
  • Steg 1/10

    Tillaga jasminriset.

  • Steg 2/10

    Blötlägg sojagranulatet i het grönsaksbuljong i några minuter och sila sedan bort överflödig buljong.

  • Steg 3/10

    Hacka svampen fint.

  • Steg 4/10

    Hacka de fermenterade svarta bönorna fint.

  • Steg 5/10

    Blanda doubanjiang, sichuanpeppar och fermenterade bönor i en liten skål.

  • Steg 6/10

    Hetta upp 1 msk jordnötsolja i en stekpanna och fräs sojagranulatet i några minuter, ställ sedan åt sidan. Tillsätt resten av oljan i pannan och stek doubanjiang med de fermenterade bönorna och szechuanpeppar i ca 1 min. Tillsätt sedan svamp, lök, ingefära och slutligen vitlök och fräs en stund (allt ska långsamt bli gyllenbrunt).

  • Steg 7/10

    Deglasera med vin, rör om och tillsätt sedan buljongen. Rör om några gånger. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om det är för tjockt.

  • Steg 8/10

    Tillsätt försiktigt tofutärningarna och koka upp innehållet i kastrullen, sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 5 min.

  • Steg 9/10

    Blanda majsmjölet med vattnet och rör om gradvis tills önskad konsistens uppnås. Smaka eventuellt av med lite socker.

  • Steg 10/10

    Servera mapo tofu med jasminris och garnera med den finhackade gröna delen av salladslöken. Ringla eventuellt över chiliolja.

Vad andra har sagt om Vegansk mapo-tofu

0/5

0 Omdömmen


Perfekt

Mycket bra

Bra

Acceptabel

Otillfredsställande