Mapo tofu är en rätt som ursprungligen kommer från Sichuanregionen i Kina. Förutom tofu är fermenterade svarta bönor och nymalen Sichuanpeppar viktiga ingredienser i denna rätt. Här är ett utsökt recept på en vegansk version av denna välkända traditionella rätt.
-
Steg 1/10
Tillaga jasminriset.
-
Steg 2/10
Blötlägg sojagranulatet i het grönsaksbuljong i några minuter och sila sedan bort överflödig buljong.
-
Steg 3/10
Hacka svampen fint.
-
Steg 4/10
Hacka de fermenterade svarta bönorna fint.
-
Steg 5/10
Blanda doubanjiang, sichuanpeppar och fermenterade bönor i en liten skål.
-
Steg 6/10
Hetta upp 1 msk jordnötsolja i en stekpanna och fräs sojagranulatet i några minuter, ställ sedan åt sidan. Tillsätt resten av oljan i pannan och stek doubanjiang med de fermenterade bönorna och szechuanpeppar i ca 1 min. Tillsätt sedan svamp, lök, ingefära och slutligen vitlök och fräs en stund (allt ska långsamt bli gyllenbrunt).
-
Steg 7/10
Deglasera med vin, rör om och tillsätt sedan buljongen. Rör om några gånger. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om det är för tjockt.
-
Steg 8/10
Tillsätt försiktigt tofutärningarna och koka upp innehållet i kastrullen, sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 5 min.
-
Steg 9/10
Blanda majsmjölet med vattnet och rör om gradvis tills önskad konsistens uppnås. Smaka eventuellt av med lite socker.
-
Steg 10/10
Servera mapo tofu med jasminris och garnera med den finhackade gröna delen av salladslöken. Ringla eventuellt över chiliolja.
Vad andra har sagt om Vegansk mapo-tofu