Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
🗓 2018-07-03 👤 Mark Jurrat

Quinoa - återkomsten av Inkas sädesslag

Quinoa har varit känd som kulturväxt i 6000 år, men det är först under de senaste åren som den verkligen har kommit till Centraleuropa. Gåsfotsplantan, som härstammar från Sydamerika, upplever en verklig boom - och det med rätta.

Quinoa - återkomsten av Inkas sädesslag

Det är ingen tillfällighet att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och FN har utropat 2013 till "Quinoans internationella år". Vid öppningsceremonin sade Ki-moon: "Jag hoppas att det internationella året kommer att fungera som en katalysator för att lära sig mer om quinoans potential". Vi vill ta en närmare titt på denna potential i vår artikel om kraftfrön.

Återkomsten av nästan bortglömda livsmedel

Den ökade hälsomedvetenheten hos vår befolkning leder till att nästan bortglömda livsmedel återupplivas. Hirs, bovete, emmer och quinoa, för att bara nämna några av de nya gamla stjärnorna. En annan anledning till inkakornets popularitet är en egenskap som har blivit alltmer efterfrågad under de senaste åren. Quinoa är naturligt glutenfritt och därför också lämpligt för personer med celiaki (glutenintolerans). Men även personer som inte lider av glutenintolerans avstår frivilligt från gluten allt oftare. En promenad genom snabbköpet och alla kommer att märka denna trend.

Inkaindianerna värdesatte spannmål som basföda och kallade det för moderkorn, vilket understryker hur viktigt pseudokorn var i deras kost. De gamla inkaindianerna ansåg att det var hälsosamt och stärkande. Växtens låga krav på jord och vatten har alltid gjort den till en viktig gröda för indianerna. Dessa egenskaper gör den till en källa till hopp när det gäller att föda den växande världsbefolkningen.

Det glutenfria pseudo-sädesslaget

Nedan hittar du de viktigaste och mest intressanta fakta om quinoa.

Genomsnittliga näringsvärden (per 100 g, torrt):

  • Värmevärde (kcal): 400 kcal
  • Kolhydrater: 71,11 g
  • Protein: 13,33 g
  • Fett: 6,7 g
  • Kostfibrer: 8,9 g

Andra ingredienser och fakta

  • Quinoa är rikt på vegetabiliskt protein som innehåller alla essentiella aminosyror (särskilt rikt på lysin).
  • Inka-sädesslaget är rikt på kalium (143 mg/100 g), magnesium (58 mg/100 g), kalcium (20 mg/100 g) och järn (0,94 mg/100 g).
  • Det är rikt på essentiella fettsyror som linol- och linolensyror.
  • Quinoa innehåller mer vitamin B2 (0,02 mg/100 g) och alfa-tokoferol (vitamin E) än ris och vete.
  • Quinoa innehåller mycket fibrer (8,9 g/100 g).
  • Den är naturligt glutenfri.

Särskilt det högkvalitativa vegetabiliska proteinet gör det till en populär proteinkälla för veganer, vegetarianer och blandkostare.

Beredning av quinoa

Innan tillagning ska quinoa tvättas och sköljas noggrant med vatten. De saponiner som finns i fröskalet smakar bittert och avlägsnas till stor del genom noggrann sköljning.

Beredningen är enkel och snabb. Efter sköljningen häller du en del quinoa och två delar vatten i en kastrull och låter det sjuda i ca 15 minuter. Om du vill ha en särskilt nötaktig smak kan du fräsa den en kort stund i lite olja innan tillagningen.

Quinoa är lika mångsidigt som det är gott. Den smakar både salt och sött, som tillbehör och som huvudkomponent i en måltid. Oavsett om det är som en varm powerfrukost för en kraftfull start på dagen eller som stjärnan i din nästa inkapanna, är detta powerkorn alltid ett utmärkt val. Vi kan också rekommendera quinoaflingor och puffad quinoa till frukost.

Matchande produkter