Tilaa uutiskirjeemme ja saat 5% alennuskoodin seuraavaan tilaukseesi!
🗓 10.4.2019 👤 Laura Wittmann

Vaahterasiirappi - ei ainoastaan pannukakuille!

Kun ajattelet vaahterasiirappia, tuleeko sinulle automaattisesti mieleen höyryävä vuori lämpimiä pannukakkuja, jotka valuvat kullan keltaista siirappia? Niin mekin ajattelimme ennen! Tästä artikkelista löydät, mitä muita ruokia voit makeuttaa vaahterasiirapilla.

Vaahterasiirappi - ei ainoastaan pannukakuille!

Kun tuoreet pannukakut on kasattu pinoksi lautaselle, tartut ensimmäisenä vaahterasiirappiin. Ei ihme, sillä paksu siirappi on ihanan makeaa ja maukasta. Sen vaahterainen maku tuo mieleen metsän tuoksun. Samoin kun puu nuotiolla keitetyssä puurossa on pähkinäinen maku. Muistisääntö siirapeille; mitä vaaleampi väri, sitä miedompi maku ja mitä tummempi väri, sitä voimakkaampi maku.

Ahorn

Vaahterasiirapin valmistus

Vaahterasiirapin lähde on puu, jonka mukaan se on saanut nimensä. Sokerivaahteraa kasvaa pääasiassa Pohjois-Amerikan itäosissa ja Kanadassa. Puun on oltava vähintään 40 vuotta vanha, ennen kuin vaahteran mahlaa voidaan kerätä ensimmäisen kerran. Lisäksi vaahterasiirappia voidaan kerätä vain keväällä, sillä puihin varastoitunut tärkkelys muuttuu mahlaksi sulamisen aikana.

Puun kuoreen reikä, johon työnnetään hana. Sen läpi valuu kirkasta nestettä keräysastiaan. Tämä kirkas neste on sokerivaahteran mahlaa. Pääsääntöisesti puuta kohti valutetaan enintään 40 litraa, jotta sadonkorjuu onnistuu myös seuraavina vuosina. Kerätty mahla on keräämisen jälkeen vietävä 24 tunnin kuluessa niin sanottuun sokerihuoneeseen, jossa se käsitellään. Jos aikaa kuluu liikaa, mahla voi alkaa käydä. Sokerihuoneessa neste keitetään tulella, kunnes muodostuu paksua, tummaa massaa - siirappia. Muuten: 40 litraa mahlaa tuottaa noin litran siirappia. Lisätietoja vaahterasiirapista löydät täältä.

KoRolta löydät Kanadasta kotoisin olevaan meripihkan väristä A-laadun luomuvaahterasiirappia 1l kannussa. Avaamisen jälkeen vaahterasiirappi on säilytettävä jääkaapissa säilyvyysajan maksimoimiseksi. Meillä on muuten erityisen erikoinen vaihtoehto aidon vaahteran ystäville: luomu vaahteratahna. Se maistuu paitsi teessä, vohveleiden tai leivonnaisten kanssa, myös makeana levitteenä paahtoleivällä.

Marinadi vaahterasiirapilla

Vaahterasiirappi sopii hyvin marinadeihin, esimerkiksi siipikarjalle, lohelle, tofulle tai seitan-pihville. Sekoita yksinkertaisesti 6 rkl vaahterasiirappia, 1 rkl keskivahvaa sinappia, 2 rkl tuoretta sitruunamehua, 2 rkl soijakastiketta, 2 puristettua valkosipulinkynttä ja 5 rkl oliiviöljyä marinadiksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Vaahterasiirappi teessä

Loraus vaahterasiirappia teessä antaa kuumalle juomalle miellyttävää makeutta. Kesällä siirappi sopii hyvin myös kotitekoiseen jääteehen: valmista vain haluamasi tee, anna jäähtyä, laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi ja tarjoile jääpalojen ja tuoreen sitruunan kanssa.

Ahorn_2

Vaahterasiirappi leivonnassa

Voit käyttää vaahterasiirappia sokerin tilalla leivonnaisissa - mutta muista, että se on makeampaa kuin sokeri. On suositeltavaa korvata 1 ruokalusikallinen sokeria 3/4 ruokalusikallisella vaahterasiirappia. Koska molemmilla makeutusaineilla on hyvin erilainen koostumus, sinun kannattaa vähentää reseptin muita nesteitä, jotta taikinasta ei tule liian juoksevaa. Luontaisen makunsa ansiosta se sopii erityisen hyvin resepteihin, joissa on miedosti kirpeä maku tai jotka sietävät pähkinäistä ja karamellista makua.

Vaahterasiirappi salaatinkastikkeessa

Vaahterasiirappi tuo kastikkeeseen hieman makeutta ja erityistä makua. Kokeile sitä! Sekoita 3 rkl oliiviöljyä, 3 rkl vaahterasiirappia, 2 rkl sitruunamehua, 1 tl sitruunankuorta sekä hieman suolaa ja pippuria hyvin keskenään ja kaada sitten salaatin päälle - helppoa ja herkullista!

Paistettuja vihanneksia vaahterasiirapin kera

Uunivihannekset kuten bataatti, kurpitsa, porkkana - ja periaatteessa kaikki, mitä vihanneslaatikosta löytyy - ovat nopeita ja aina maukkaita. Miten olisi, jos paistaisit ne tällä kertaa paitsi oliiviöljyllä, myös pienellä määrällä vaahterasiirappia? Sekoita kuoritut ja pilkotut vihannekset kulhossa suolan, pippurin, oliiviöljyn ja vaahterasiirapin kanssa ja paista uunissa noin 180 °C:ssa, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Ne maistuvat herkulliselta ja ovat ihanan rapeita!

Hauskaa kokkailua vaahterasiirapin kanssa!