Raaka inkiväärin edut
Olet luultavasti jo törmännyt pieniin kellertäviin mukuloihin supermarketissa tai kuullut inkiväärin myönteisestä maineesta. Mutta oletko koskaan kokeillut raakaa inkivääriä? Pieni juuri ei sovellu vain teeksi tai ruoanlaiton ainesosaksi, vaan sillä on myös raakana syötynä monia etuja ja ravintoaineita.
Ravintoaineet
Inkivääri sisältää useita tärkeitä ravintoaineita, joita kehomme tarvitsee. Näitä ovat kalsium, rauta, fosfori ja kalium, mutta myös vitamiineja, kuten C-vitamiini, joka on herkkä kuumuudelle ja voi siksi hävitä nopeasti, jos inkivääri valmistetaan esimerkiksi teen muodossa.
Raa'alle inkiväärille on ominaista myös pistävä maku, joka johtuu gingerolista. Myös tämä ainesosa on herkkä kuumuudelle, minkä vuoksi raaka inkivääri on erityisen terveellistä mutta myös erityisen kirpeää. Raakana syöminen kannattaa kuitenkin ehdottomasti sen monien ravintoaineiden vuoksi, joita on erityisen paljon verrattuna muihin jalostettuihin inkiväärituotteisiin.
Käyttö
Inkivääri voi lievittää erityisesti ruoansulatusvaivoja ja flunssaoireita. C-vitamiinilla ja gingerolilla on tässä myös ratkaiseva merkitys. Lisäksi se tehostaa aineenvaihduntaa ja sillä on antioksidanttinen vaikutus.
Inkivääriannokset
Jos et jaksa pureskella raakaa inkivääriä, voit valmistaa seuraavalla yksinkertaisella reseptillä omia inkiväärishotteja, jotka ovat erityisen väkeviä ja tehokkaita.
Ainekset noin 5 shottia varten:
- 50 g inkivääriä
- 1 sitruuna
- 50 ml agavesiirappia
Valmistaminen: 1:
- Kuori inkivääri ja laita se tehosekoittimeen muiden ainesten kanssa. Sekoita sitten kaikki ja jaa siivilän läpi pieniin laseihin.