Tilaa uutiskirjeemme ja saat 5% alennuskoodin seuraavaan tilaukseesi!
🗓 21.12.2018 👤 Sarah Klein

Kasvissyöjä juhla-ateria jouluaattona

Jouluhanhi, -kalkkuna tai -paisti - perinteinen jouluruoka on yleensä lihapainotteista. Olemme koonneet maukkaan lihatonta vaihtoehtoista ruokalistaa juhlakaudelle.

Kasvissyöjä juhla-ateria jouluaattona

Vihreät pavut lisäkkeenä

Pavut ovat ravitsevia ja monipuolisia palkokasveja, jotka sopivat täydellisesti talviseen ruokalistaan ja tuovat väriä lautaselle. Vihreissä pavuissa on keskimäärin vain 35 kaloria 100 grammassa. Ne ovat myös luonnollinen raudan lähde, ja niistä saa noin 2 grammaa samasta määrästä. Ruuansulatusta edistävän vaikutuksensa lisäksi pavut sisältävät myös monia arvokkaita kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia.

Vinkkimme: Pese vihreät pavut, leikkaa terävät päät pois, leikkaa ne pituudesta riippuen puoliksi tai kolmanneksiksi ja valuta loput vedestä tai tahraa pavut kevyesti ennen kypsennystä. Jotta pavut olisivat mukavan rapeita ja silti kypsiä, keitä kattilassa noin 2 litraa vettä ja hieman suolaa ja lisää pavut kuplivaan kuumaan veteen. Tätä keittämisprosessia kutsutaan blanchoimiseksi - se säilyttää papujen rapean koostumuksen lisäksi myös vitamiinit. Keitä kuuman veden seassa noin 5 minuuttia koosta riippuen, kaada sitten siivilään ja valuta hyvin. Jotta pavuista tulisi vielä kiinteämpiä, suosittelemme niiden juoksuttamista lyhyesti jääkylmän veden alla. Voit sitten laittaa blanchoidut pavut kuumalle pannulle, jossa on 2-3 ruokalusikallista kookosöljyä, maustaa haluamillasi mausteilla ja paistaa.

Kvinoa-salaatti pääruokana

Kvinoa on superruoka par excellence: gluteenitonta, proteiinipitoista, vähärasvaista ja todella maukasta. Tämän tiesivät jo inkat, kun he löysivät kvinoan noin 5000 vuotta sitten ja käyttivät sitä hiilihydraattien lähteenä. Tämän vuoksi kvinoa kutsutaankin joskus nimellä "Andien hirssi". Kvinoa ei ole varsinainen vilja, vaan pseudovilja kuten esimerkiksi amarantti, minkä vuoksi se on gluteeniton. Se myös saa sinut tuntemaan olosi todella kylläiseksi! Pitkäketjuiset hiilihydraatit hajoavat kehossa hitaasti ja takaavat jatkuvan, pitkäkestoisen kylläisyyden tunteen. Kvinoa on myös valmistuksen suhteen todellinen monitoimimies. Eksoottisesta ja mausteisesta talviseen ja makeasta välimerelliseen, voit luoda kvinoasta upeita salaatteja ja ruokia.

Kun haluat valmistaa kvinoa-salaatin, pese ensin kvinoa huolellisesti siivilässä. Keitä sitten noin 400 ml vettä 200 g:lle kvinoaa ja anna kvinoan pehmetä noin 5-8 minuuttia. Ota sitten liedeltä ja anna paisua vielä 10 minuuttia. Veden sijasta kvinoa voidaan keittää myös kasvisliemessä. Kun kvinoa on valmista, on maustamisen aika. Tässä voit todella päästää höyryjä irti. Kvinoa maistuu erityisen herkulliselta ja talviselta, kun siihen sekoitetaan fenkolia, avokadoa ja granaattiomenan siemeniä. Myös limettimehu, minttu, feta ja tomaatit maistuvat viljapuuron kanssa ja tuovat mieleen Lähi-idän keittiön.

Jälkiruoka cashew-, manteli- tai maapähkinävoin kanssa

Juhlavaan joulumenuun kuuluu luonnollisesti jälkiruoka! Nopeiden jälkiruokaluomusten loihtimiseen suosittelemme pähkinävoita.

Esimerkiksi cashewvoista voit valmistaa pähkinäisen vegaanisen jäätelön yksinkertaisista aineksista, kuten banaaneista, (soija)jogurtista ja hienonnetuista cashewpähkinöistä. Leikkaa banaanit viipaleiksi, laita pussissa pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi ja sekoita sitten muiden ainesten kanssa ja soseuta tehosekoittimessa.

Mantelivoi sopii mainiosti myös makeisiin talven jälkiruokiin. Esimerkiksi kookosriisivanukas mantelivoin ja taatelikuorrutteen kanssa on mielestämme erityisen herkullista. Valmista riisivanukas yksinkertaisesti kookosmaidosta ja makeuta maun mukaan kookoskukkasokerilla. Kun riisivanukas on kermaista ja paisunutta, lisää riisin päälle kuorrutteeksi hienonnettuja taateleita ja muutama ruokalusikallinen mantelivoita!

Jos pidät enemmän suklaisesta mausta, voit loihtia vegaanisen suklaa-maapähkinäkerman maapähkinävoillamme. Sekoita tähän banaanit, kypsä avokado, kaakaojauhe ja maapähkinävoi. Parhaiten tämä onnistuu sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Jäähdytä sitten muutaman tunnin ajan ja koristele esimerkiksi kaakaonibseillä tai kuivatuilla hedelmillä.

Toivotamme sinulle hyvää juhlakauden aikaa!

Vastaavat tuotteet