Tilaa uutiskirjeemme ja saat 5% alennuskoodin seuraavaan tilaukseesi!
🗓 26.7.2019 👤 Laura Wittmann

Makeat ruoat bataattien kanssa

Bataattiruokien ei aina tarvitse olla suolaisia. Mukula sopii myös makeisiin ruokiin, kuten kakkuihin, pannukakkuihin tai kekseihin.

Makeat ruoat bataattien kanssa

Mukula, joka inspiroi! Bataatit (tunnetaan myös nimillä valkoinen peruna, batatas ja mukulaperuna) ovat yhä suositumpia keittiössä. Alun perin viljelykasvi kasvoi vain päiväntasaajan läheisyydessä Keski-Amerikasta Kolumbiaan. Kiina on nyt tärkein viljelymaa, ja viljelykokeilut ovat onnistuneet jopa Saksassa. Tiedät varmaan, että bataatit sopivat erinomaisesti suolaisiin ruokiin. Mutta mukula on myös makeiden ruokien rikastuttaja.

Paistettu bataatti - makealla täytteellä

Onko sinulle tuttu paistettu bataatti yrttikvartsilla? Tee se tällä kertaa toisin. Kun olet paistanut bataatin 200 °C:n uunissa ylä- ja alalämmöllä (paksuudesta riippuen noin 40-50 minuuttia, kunnes se on pehmeä), voit täyttää sen makeilla aineksilla. Sekoita oma jogurttiseoksesi esim. soijarouheiden, tuoreiden hedelmien ja kaakaojauheen kanssa. Voit täyttää tämän viipaloituun bataattiin. Jätä ne joko jäähtymään etukäteen tai nauti ne lämpiminä. Voit nauttia niitä lisukkeilla täytettynä välipalana, jälkiruokana tai jopa aamiaisena. Maistuvat herkullisilta ja täyttävät!

Bataattipata hedelmien kanssa

Tuleeko sinulle automaattisesti mieleen suolaisia pataruokia? Mutta myös makea versio on helppo ja herkullinen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa bataattivuoka on kiitospäivän klassikko.
Bataattivuokaan sopivat hyvin esimerkiksi omenat, päärynät, banaanit, mangot ja ananas. Voit maustaa sen muun muassa kanelilla, vaniljalla, kardemummalla ja neilikalla. Myös suklaiset ainekset sopivat yhteen batatan kanssa. Kaakaojauhe, kaakaopavut tai suklaa sopivat siis hyvin makeaan pataan. Pähkinöiden ystävät voivat jalostaa pataansa pähkinävoilla tai hienonnetuilla pähkinöillä. Vaahterasiirappi sopii makeaan makuun. Voit kuitenkin käyttää myös muita makeutusaineita, kuten agavesiirappia, hunajaa, sokeria tai panelaa.
Pata tarvitsee nestettä onnistuakseen. Perinteisesti nesteenä käytetään lehmänmaitoa/-kermaa ja munia, jotka sekoitetaan keskenään. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös kasvipohjaista juomaa. Kookos-, manteli- tai hasselpähkinäjuoma sopii maultaan erityisen hyvin.
Ja näin se toimii: Esilämmitä uuni noin 220 °C:een ja hiero vuoka hieman öljyä tai rasvaa. Jos et halua jättää pataa uuniin liian pitkäksi aikaa, suosittelemme keittämään bataatit al dente -kypsiksi etukäteen. Leikkaa sitten keitetyt bataatit ja hedelmät paloiksi ja aseta ne valmiiseen vuokaan. Riippuen mieltymyksestäsi voit nyt lisätä loput haluamasi ainekset ja kostuttaa kaiken nesteellä. Paista pataa esilämmitetyssä uunissa, kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä (noin 20 minuuttia). Voit joutua lisäämään nestettä paistamisen aikana. Kun vuoka on valmis, voit tarjoilla sen herkullisten lisukkeiden kanssa.

Bataatit kakussa

Bataatteja sisältävä kakku maistuu yllättävän herkulliselta, sillä ne varmistavat, että kakku pysyy kosteana. Suosittelemme yleensä käyttämään kakkujen kokeiluissa aluksi bataatteja raastettuna tai soseutettuna (ne kannattaa keittää vedessä al dente -kypsiksi ennen raastamista tai soseuttamista). Näin ne on helpointa sekoittaa joukkoon, ja ne ovat jo valmiiksi taikinamaisen koostumuksen omaavia.
Voit kokeilla myös näin: Nykyisissä makeissa sienikakkuresepteissä, joissa on raastettua porkkanaa, omenaa tai kesäkurpitsaa, voit korvata nämä ainekset raastetulla bataatilla. Aivan kuten alkuperäisetkin ainekset, se tekee kakusta kostean ja herkullisen. Sama pätee myös reseptikokoelmastasi löytyvään bataattikakkuun. Tässäkin voit käyttää saman verran bataattia paikallisen perunan sijaan. Nykyään on olemassa myös koko joukko reseptejä, jotka on suunniteltu bataatille kakkuihin. Ruokapäiväkirjastamme löydät jo reseptin bataattibrownieille.

Bataattikeksit

Keksejä on myös helppo leipoa. Keitä n. 300 g bataattia, kunnes se on pureskeltavissa, ja raasta se sitten. Vaihtoehtoisesti voit myös pilkkoa keitetyt mukulat ruokaprosessorissa. Sekoita ne seuraavien ainesten kanssa: 100 g hedelmäsosetta (esim. omena- tai päärynäsosetta), 1 kananmuna, 50 g hienonnettuja pähkinöitä (esim. maapähkinöitä, manteleita tai cashewpähkinöitä) ja 1 tl kanelia. Muotoile taikinasta käsin keksejä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 200 °C:ssa noin 10-15 minuuttia - valmis!
Suklaan ystävät voivat lisätä kaakaonibsejä tai suklaapisaroita. Jos et halua käyttää kananmunaa, voit korvata sen pehmeällä banaanilla.

Bataattipohjaiset pannukakut

Nämä pannukakut on helppo valmistaa ilman jauhoja! Tarvitset vain 1 kypsennetyn bataatin, 1-2 kokonaista kananmunaa (bataatin koosta riippuen), 1 kasallisen rkl maapähkinävoita ja hieman kookosöljyä paistamiseen. Pehmeä mukula kannattaa ensin murskata haarukalla ja sekoittaa muiden ainesten joukkoon. Pannukakut maistuvat erityisen herkullisilta, jos maustat taikinan esimerkiksi kanelilla, vanilja-aromilla tai kaakaojauheella. Kuumenna kookosöljy pannulla ja paista pannukakkuja molemmin puolin, kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita. Nauti vaahterasiirapin ja valitsemiesi lisukkeiden kanssa.

Bataattismoothie

Bataatti varmistaa, että smoothie pitää sinut kylläisenä pitkään, on kermainen ja myös maistuu herkulliselta. Tässä sinulle ehdotus: 1 bataatti (pehmeäksi keitetty), 1 banaani, 150 ml kookosvettä, 50 ml kasvisjuomaa (kookosriisi) ja kanelia maun mukaan. Tähän sopii hyvin myös esimerkiksi kookosraaste, kaakaonibsit tai inkiväärijauhe.

Vastaavat tuotteet